Maldivler Ulaşım ve Vize, Diplomatik, Hizmet, Özel (yeşil) ve Genel (bordo) pasaport sahipleri, 30 güne kadar seyahatleri için vizeye gerek duymaz. Pasaportunuzu geçerlilik süresinin 180 günden uzun olması gerekir.
Ulaşım Havayolu, Maldivler’e THY ile direk veya Doha ve Dubai aktarmalı olarak uçan hava yollarıyla ulaşabilirsiniz. Maldivler uçak bileti hakkında bilgiyi seyahat danışmanlarımızdan alabilirsiniz. Maldivler’e varış noktası İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı’dır. Ülkeye girerken gümrükte iniş kartı istenir. Bu kart iniş öncesinde uçakta verilmediyse, gümrüğe girmeden önceki alanda da bulabilirsiniz. Ülkeye giriş yapabilmek için, iniş kartına konaklayacağınız adresi, rezervasyonunuz olan otel ya da tatil köyünü girmeniz gerekir.
Başkent Male, havaalanının bulunduğu adadan farklı bir adada bulunmaktadır. Male’ye ulaşmak için “doni” adı verilen küçük vapurla 15 dakika seyahat etmeniz gerekir. Bu feribotlar karşılıklı olarak 15 dakikada bir kalkar. Yolculuk ücreti Rufiya olarak alınsa da kişi başı 1 ABD$’ı da ödeyebilirsiniz. Feribottan indiğinizde limanda genellikle boş taksi bulabilirsiniz. Nereye giderseniz gidin tek fiyat olan 20 Rufiyaa yeterlidir. Taksi ücreti, 24:00 ile 06.00 arasında, ücret 25 olur. Her parça bagaj için de 5 Rufiya ek ücret alınır.
Ülkenin en güney noktasındaki atolde bulunan Shangri-La, Villingili Tatil Köyü ve Spa tesisine geliyorsanız, yeni açılan Gan Uluslararası Havaalanı sizin için daha kolay bir seçim olur. Ülkeye mavi yolculuk yapmak ya da özel tekne kiralamak için geliyorsanız, bu tür tesisler İbrahim Nasir Uluslararası havaalanı yakınlarında bulunmaktadır.
Gideceğiniz tatil köyüne veya mavi yolculuk teknesine ulaşmak gerçekten de çok kolaydır. Tatil köyleri ve mavi yolculuk hizmeti veren şirketlerin çoğu havaalanı karşılama ve tesislerine ulaştırma hizmeti bulunur. Havaalanıyla olan mesafeye göre, ulaşım deniz uçağı ya da sürat teknesiyle yapılır. Özellikle bir deniz uçağıyla seyahat etmek isterseniz, kalacağınız tatil köyünden sizin adınıza rezervasyon yapmasını isteyebilirsiniz. Mavi yolculuk tekneleri genellikle, havaalanının kuzey doğusunda, Hulhumale adasında bağlı olduğundan, mavi yolculuk teknenize erişmeniz 10-15 dakikadan daha uzun sürmez.
İletişim, Maldivler’in tamamını kapsama alanına almış olan bir mobil ve sabit telefon şebekesi bulunur. Ofis ve otel telefonlarından yurtdışı görüşmeleri yapabilirsiniz. Maldiver’in özel haberleşme ve Internet hizmetini “Dhiraagu” ve “Wattaniya” adında iki operatör sağlamaktadır. Şehiriçi görüşmelerini ekonomik yapmak için kontörlü SIM kartı satın alabilirsiniz. Hareket halindeyseniz, kontörlü Internet kartları da satın alınabilirsiniz. Pek çok konaklama tesisinde hızlı Internet erişimi bulunmaktadır.
Konaklama, Tatil köyü fiyatları, tesislerin büyüklüğüne, olanaklarına ve yıldızlarına göre farklılık gösterir. Rezervasyon işlemleri yerel seyahat acenteleri ve tur operatörleri üzerinden yapıldığında, paket program fiyatlarından yararlanılabilir.
Konaklama seçimi sırasında tatil köyü ve otellerle Internet üzerinden ya da doğrudan yazışarak yer ayırtabilirsiniz. Mavi yolculuk fiyatları çeşitlilik gösterse de bu fiyatlar birbirlerine daha yakın bir seviyededir. Mavi yolculuk paketleri gezi veya dalış amaçlı olabilir ve bunlar de yine yerel seyahat acenteleri ile tur operatörleri üzerinden satın alınabilir. İstenirse, doğrudan mavi yolculuğu düzenleyen operatörle bağlantıya geçip satın alma da yapılabilir.
Alışveriş, Yaygın bütün kredi kartları tatil köylerinde, otellerde, mağazalarda, seyahat acenteleri ve benzeri kuruluşlarda tercih edilir. Maldiv Rufiyası ile ABD Doları kuru sabittir. Pek çok lokanta ve mağazalar ABD Doları kabul eder; para üstünü Rufiyaa ile yapar.
Serbest döviz piyasasında işlem görmediğinden Maldiv Rufiyası’nı (MVR) ülkeye gelmeden önce satın alamazsınız. ABD Doları geçerli para birimi olarak kabul edilmektedir; bir ABD Doları 15,42 MVR’dir. MVR kağıt para olarak 5, 10, 20, 50, 100 ve 500 MVR olarak dolaşımdadır. Madeni para olarak, 1, 2 MVR ve 25 ile 50 laaris kullanımdadır.
Maldivler Gümrük Kanunu’na göre aşağıdaki maddeler ülkeye sokulamaz:
İslam dinini kötüleyen dini malzemeler
İbadet amaçlı kullanılan putlar
Pornografik malzemeler
Narkotik ve psikotropik malzemeler
Canlı domuz
Yeme-İçme
Maldivlerin geleneksel yemekleri, hiç kuşkusuz balıktan, çoğunlukla ton balığı ve hindistan ceviziyle yapılan yemeklerdir.
Beyaz pirinç ve “roşi” (unla yapılan yassı ekmek) başlıca malzemelerdir. Balık genel olarak tütsülenmiş, kızartılmış, mangalda veya fırında hazırlanmış olarak tüketilir.
En çok sevilen yerel yemeklerden biri olan “Garudiya” da ton balığından yapılan bir çorbadır. Bunun yanı sıra, ton balığı köri şeklinde de temel yiyeceklerle birlikte tüketilmektedir.
Diğer yemekler arasında “garuhidya”nın uzun süre pişirilmesi ile elde edilen ve “rihakuru” olarak adlandırılan balık ezmesi ile küp şeklinde kesilen tütsülenmiş ton balığının misket limonu, soğan, biber ve hindistan cevizi ile karıştırılmasından oluşan “mas huni” bulunmaktadır.
Tatlı çeşitleri arasında “addu bondi” (Bounty’nin çikolatasız hali gibi), “dhiya hakuru”, “karu hakuru” ve benzeri hindistan cevizi esaslı tatlılar bulunmaktadır. Geleneksel içecekler arasında yıllanmış ve doğal hindistan cevizi öz suyu olan “Todi” yer alır.
Maldivler’de çerez olarak kızarmış ekmek ağacı meyvesi ve bir dizi kızarmış baharatlı ve ayrıca tatlı atıştırmalık ürünler sevilerek tüketilir. En çok sevilen ürünler arasında “gulha”, “baciya” ve “bakiba” bulunmaktadır. Bunlardan bazılarının tadına seçtiğiniz tatil köyü ya da mavi tur gezilerinde bakabilirsiniz.
Etkinlikler ve Maldivler Turu
Sualtı Dalış
Maldivler, dünyanın önde gelen sualtı dalış merkezlerinden biridir. Maldivler, çok çeşitli ve bol miktarda deniz canlısına, flora ve faunaya sahip binden fazla mercan adasına sahiptir. Tatil köylerinin neredeyse tamamı PADI sertifikasına sahip dalış merkezleridir. Deneyimli PADI dalış eğitmenleri ve dalış ustaları sayesinde her türlü dalış gereksinimlerinizi karşılayabilirler.
Maldivler’in tanınmış dalış noktaları arasında “Mushimasmingili Thila” (Balık Kafası), bir defasında dünyanın en iyi gece dalış noktası seçilen “Maaya Thila”, “Lankan Manta Noktası”, “Banana Reef”, “Maldives Victory”, “Maalhos Thila” ve benzerlerini sayabiliriz.
Şnorkelle Dalma
Maldivler’de şnorkelle dalmak için yüzmek yeterlidir. Tatil köylerinin kendi bölgelerinde bulunan mercan kayalıklarının izlenmesi için en mükemmel yol şnorkelle dalmaktır. Değişik alanlarda yer alan mercan kayalıklarını görmek isterseniz, dalış merkezleri bu gibi yerlere de geziler düzenlemektedir. Mavi yolculuk gezileri genel olarak dalış ve sörf paketleri sunsalar da aynı zamanda şnorkelle yüzme gezileri de düzenlemektedir. Ücretler, tur saatleri ve diğer ayrıntılar için tur operatörünüzle ya da seyahat acentenizle görüşün.
Su Sporları
Deniz paraşütü (para-sailing), jet ski, su kayağı, kataraman yelken, kano, rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve benzeri etkinlikler tatil köyünüzde yapabileceğiniz eğlence dolu su sporlarıdır. Pek çok tatil köyünde, profesyonel eğitmenler ve rehberler eşliğinde bu sporları yapabilir, değişik seviyelerde beceri ve yeteneğinizi geliştirmek üzere ders alabilirsiniz.
Balina Denizaltı
Balina Denizaltı su aracı, 50 yolcu taşıyabilmekte, 150 metre derinliğe kadar inebilmektedir. Mercan oluşumları ve balıkların en çok olduğu 10 ile 40 metre derinlikler arasında yol alır. Male’den yola çıkan Balina Denizaltı için rezervasyonu ofisinden ya da kendi tatil köyünüzden yapabilirsiniz. Yetişkinler için ücret 75 ABD doları, çocuklar içinse 38 ABD dolarıdır. Grup rezervasyonlarda indirim yapılabilir.
Sörf
Sörf mevsimi Mayıs ayında başlar ve Aralık ayında sona erer. Maldivler, aralarında Kuzey Male Atolünde yer alan “Pasta Point”, “Honkys”, “Sultans”, “Jailbreaks”, en Güney noktada “Shangri-la”, “Zubair’s”, “Kottey”, Huvadhoo Atolünde ise “Tiger Stripes”, “Love Charms” ve benzeri iyi sörf noktalarına sahiptir. Thaa ve Laamu atollerinde de çok iyi sörf noktaları bulunmaktadır. Değişik sörf noktalarını keşfetmek istiyorsanız, değişik yerlere giden sörf temalı mavi yolculuklardan (safari) birine rezervasyon yaptırmanız akılcı olur.
Geziler
Adadan adaya geziler, bir dizi üzerinde yaşam olan ve üzerinde yaşam olmayan adaların ve günü birlik tatil köylerinin keşif amaçlı ziyaretini kapsar. Tatil köyleri de günü birlik turlar düzenlemekte bu turlarda üzerinde yaşam olan bir ada, ıssız bir ada ve bir tatil köyü gezisi bir arada yapılmaktadır. Gezi paketleri içinde plajda mangallı öğlen yemekleri, balık tutma gibi etkinlikler de yer alır.
Hava Fotoğrafı
Adaların havadan fotoğraflarını çekmek için deniz uçağı ile yapılan uçuşlara katılabilirsiniz. Bazı tatil köyleri, fotoğraf çekimi için gruplar halinde uçuşlar düzenlerken talep üzerine özel uçuşlar da düzenlenmektedir. İsterseniz, “Trans Maldivian Airways” ya da “Maldivian Air Taxi” şirketlerini arayarak kendi havadan fotoğraf çekme organizasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Gece Balık Avı
Gece balığa çıkmak büyük boy balık tutmaktan daha keyifli bir etkinliktir. Hemen hemen tüm tatil köyleri düzenli bir şekilde gece balık tutma etkinlikleri düzenlerler veya özel tekne kiralayarak gece balığa çıkabilirsiniz. Kırlangıç balıkları, orfoz, hırhır ve benzer balıklar değerli ve tutulması güç balıklar olsa da yerliler en çok mercan balığını sever. Nesli tükenmekte olan köpekbalığı gibi balıkları yakaladıktan sonra serbest bırakmayı unutmayın.
Büyük Boy Balık Avı
Maldivlerde bulunan tatil köyleri ve özel yat işletmecileri büyük boy balık avı gezileri düzenlemektedir. Bu tür gezilerde, adrenalin tutkunları büyük sarı yüzgeçli ton balığı, vahu, kılıç balığı ya da yelken balığı yakalamanın zevkini çıkarırlar. Yakalanan büyük balıkların denize geri bırakılması ile ilgili bir zorunluluk olmadığından balıklar tatil köyüne geri dönüldüğünde Maldiv usulü mangalda pişirilerek afiyetle yenir.
Sağlık ve Güvenlik
Sağlık
Güneş yanıklarını ve aşırı su kaybını önlemek için gereken önlemleri alın. Maldivler seyahatiniz boyunca şişe suyu tüketin.
Maldivler’de hemen hemen her tür ilaç mevcuttur. Male’de iki tane hastane vardır. Çok ciddi hastalık ve yaralanmalarda tedavi için hastanın yurtdışına götürülmesi gerekir. Ülkede diş tedavisi olanakları da mevcuttur; ihtiyacınıza göre hizmet alabilirsiniz.
Maldivler’e vardığınızda sağlık hizmetlerine ihtiyacınız olduğunda ADK hastanesini (+960-331-3553) ya da Indra Gandi Hastanesi’ni (+960- 333-5335) arayabilirsiniz.
Giyim
Hava sıcaklığının yüksek olması ve çok fazla değişim olmaması yüzünden Maldivler’e gelirken yalnızca hafif giysilerinizi getir.
Maldivler nüfusunun %100′ü Müslüman olduğundan, kapalı giysileri tercih etmeniz, Male’de ve halkın yaşadığı adaları gezerken bikini veya mayoyla dolaşmaktan kaçınmanız yerinde olur öneririz.
Güvenlik
Male’de suç oranı çok düşük olsa da küçük suçlar en düşük düzeyde işlendiğinden, dikkati elden bırakmayın. Maldiv halkı sizi meraklı gözlerle izlediğinde bundan rahatsız olmayın. Giydiğiniz giysi uygunsa, bunun nedeni genellikle meraktan öteye gitmez.
İklim ve Coğrafya
İklim
Maldivler tropik bir iklime sahip olduğundan yalnızca iki mevsim belirgindir: “Iruvai” Muson olarak bilinen kurak mevsim (Kuzeydoğu Musonu) Nisan ayından Aralık ayına kadar devam eder. Yağışlı mevsim veya “Hulhangu” Musonu (Güneybatı Musonu) Mayıs ayından Nisan ayına kadar devam eder. Kurak mevsimde, adından da anlaşılacağı üzere, yağmur çok az yağar ya da hiç yağmaz ve güneş sürekli yakar. Bu mevsim aynı zamanda tüplü dalış için de uygun mevsimdir. Yağışlı mevsim tüm Maldivler’in çok şiddetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışa maruz kaldığı mevsimdir. Bu mevsim denizin kabarması ve büyük dalgaların oluşması yüzünden sörf yapmak için idealdir. Yağışlı mevsimde de, Maldivler yılın her döneminde güneş aldığından, kurak mevsimde olduğu gibi güneşin pırıl pırıl olduğu dönemler yaşanabilmektedir. Sıcaklık genellikle 23˚C ile 31˚C arasında değişmektedir.
Coğrafya
Maldivler, Hint Okyanusu’nda yaklaşık 1.190 mercan adasının 26 atolde zincirleme olarak kümelenmesiyle meydana gelmiştir. Atoller kuzeyden güneye doğru dağınık bir şekilde 90.000 km² alana yayılmıştır. Ancak bunların sadece %1′lik bir alanı kara parçası oluşturmaktadır.
Doğa Tarihi
Çevre ve Sorunları
Maldivler’de kara üzerinde, biyolojik çeşitlilik açısından sınırlı yaban hayatı ve bitki örtüsü vardır. Ancak bu durum, Maldivler’de denizlerdeki bitki ve hayvan varlığı zenginliğinin gölgesinde kalmıştır. Dahası, Haziran 2011′de, Baa Mercan Adası UNESCO tarafından bir Dünya Biyosfer Rezervi olarak ilan edildi. Maldivler, mercan kayalığı balıklarından Manta vatozuna, Müren balığından mercan köpekbalığına ve hatta balina köpekbalığına kadar 2.000′in üzerinde balık çeşidine barındırmaktadır. Bu deniz ekolojik sistemleri bir yandan son derece canlı öte yandan da hassastır. Bu hassasiyetleri, 1998 yılında, tüm ülkede meydana gelen El Nino’nun (yüzey sularındaki olağandışı ısınma) etkisiyle mercanların renklerinin açılmasıyla kendini belli etmiştir. Bunun yanı sıra küresel ısınma ve aşırı boyutlara varan kirlilik, Maldivler’in doğal çevresi için tehdit oluşturmaktadır.